Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Parvoviroza


Member

Status: Offline
Posts: 19
Date:
Parvoviroza


Pise dr. Ferari Miskulin:
 
 
Parvoviroza

Parvoviroza je zarazna bolest pasa koja se očituje povraćanjem i profuznim krvavim proljevom i/ili upalom srčanog mišića s posljedicom zatajenja srca. Virus ima afinitet do stanica koje se brzo dijele pa prvenstveno napada stanice crijevnog epitelija i bijela krvna zrnca. Uzročnik bolesti je virus koji je prvi put izoliran 1978. godine. U vanjskoj sredini je vrlo otporan, pa ostaje virulentan 3 do 6 mjeseci na mjestu gdje je boravila ili defecirala bolesna životinja.


Osim pasa od parvoviroze oboljevaju i divlji kanidi (vuk, lisica i dr.), tako da su oni ujedno i rezervoar infekcije za pse. Izvor infekcije češće su bolesni psi koji izlučuju velike količine virusa u povraćanom sadržaju i stolici.


Rotvajleri i labradori su prijemljiviji na infekciju sa parvovirusom od drugih pasmina. Od parvoviroze mogu oboljeti sve dobne skupine pasa, ali je bolest ipak najfatalnija za štence od 6 do 15 tjedana starosti.


Težina oboljenja je vrlo različita, od blagog oblika koji se očituje samo sa nekoliko proljeva, do perakutnog toka bolesti, kada štenad ugiba unutar 24 sata od početka bolesti. Najčešće se srećemo sa akutnim oblikom bolesti koji započinje naglo sa povraćanjem, štene je bezvoljno i prestaje jesti. Proljev se javlja od 24 do 48 sata od početka povraćanja. Izmet je voden, krvav i vrlo neugodna mirisa, a oboljeli pas može imati desetke proljeva dnevno što dovodi do brze i jake dehidracije. Zbog gubitka tekućine i elektrolita u velikim količinama, takvo stanje je hitnoća, pa je potrebna promptna intervencija veterinara.


Pošto najčešće obolijevaju štenci, a to su mali organizmi, mogu dehidrirati i uginuti u roku od nekoliko sati Povišena tjelesna temperatura može i ne mora biti prisutna.


Povraćanje je općenito ozbiljan simptom ako se javlja više puta tokom dana, ili nekoliko dana uzastopce, pa je kod takvih promjena bolje odmah reagirati. Ponekad vrlo mlada i prividno zdrava štenad može nakon i neznatnog stresa jednostavno pasti i uginuti unutar nekoliko minuta zbog zatajenja srca. Bez liječenja životinja ugiba za 48 do 72 sata od početka bolesti. Zato svako povraćanje u štenaca vlasnici moraju shvatiti ozbiljno i odmah se obratiti svojem veterinaru. Samo prema kliničkoj slici bolesti ne možemo postaviti pouzdanu dijagnozu jer su povraćanje i proljev opći simptomi koji prate više zaraznih i nezaraznih bolesti pasa.


Potrebno je napraviti laboratorijsku pretragu krvi i ukoliko uz ovakvu kliničku sliku nađemo i drastično smanjen broj leukocita (bijelih krvnih zrnaca) tada možemo postaviti sumnju na infekciju parvovirusom.


Liječenje je samo simptomatsko. Prije svega, intravenoznom infuzijom nadoknađujemo izgubljenu tekući i elektrolite, dajemo sredstva za umirenje povraćanja i proljeva, i svakako antibiotike da spriječimo sekundarne infekcije bakterijama koje u pravilu prate ovu bolest. Liječenje je vrlo intenzivno te dugotrajno. Ako znamo da je crijevnom epiteliju potrebno najmanje 7 dana za oporavak, onda je jasno da se pas od ovakve infekcije potpuno oporavi tek 7 dana nakon prividnog ozdravljenja.


 


Na jos jednom mjestu pise:


To je virusna bolest pasa, pretežno štenaca , a klinički se manifestira proljevom, povraćanjem pa stoga i jakom dehidracijom. Ishod je dosta nepovoljan pa se štenci moraju imunizirati tj cijepiti već u dobi od 7 tj. Bolest je posebno opasna za uzgajivače ili u hotelima za pse jer se prenosi izravnim dodirom ili posudama za hranu i vodu. Zbog toga na takvim mjestima treba primjenjivati stroga pravila zoohigijene a to znači: nezaposlenim osobama ulaz zabranjen, napraviti desbarijere od spužve natopljene sredstvom za dezinfekciju (Izosan, Chlormax), obavezno jednom mjesečno dezinficirati nastambe , a isto tako ne miješati odrasle pse sa štencima. Za dezinfekciju kod parvoviroze najbolji je 2% formalin. Štence imunizirati u dobi od 6-7 tj. starosti. Kuje obavezno imunizirati  prije parenja. (Primodog, Parvodog, First dose p ).
Oboljele pse liječimo simptomatski: liječiti dehidraciju (Ringer, NaCl fiziološka otopina u obliku hipoderme 200 ml/kg dnevno, vit C, vit B compl., antibiotik širokog spektra kao Tardomyocel i/m ili s/c i  davati  p/o sulfaguanidin ili Streptovet za antisepsu crijeva.


Eto, za pse i stence koji su cijepljeni nema brige.__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 107
Date:

ono što ovdje ne piše a trebalo bi je to da je ova bolest doista opaka i ako se dvoumite dali izdvojiti još tih 2x150 kn za cijepljenje, odgovor je da, svakako izdvojite. nemojte se puno dvoumiti, troškovi lječenja psa koji oboli od parvoviroze izražavaju se u tisućama kuna, ako na kraju pas uopće i preživi, sve ovisi koliko rano ste primjetili da sa psom neš nevalja i kakvog veterinara imate, tj. dali će vaš veterinar odmah napraviti nalaz krvi ili će odokativno nabaciti dijagnozu i psu dati neku inekciju i poslat vas doma.-- Edited by coco at 18:55, 2006-12-23

__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 113
Date:

Na faku su sad 2 štenca koja imaju parvo i jedan je jucer umro

__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard