Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Lijekovi


Moderator

Status: Offline
Posts: 1028
Date:
Lijekovi


Oro said:

Primijetila sam par puta da moj 16 godina star pas voli jesti drveni ugljen .... i nikada nije imao proljev u zadnjih par godina iako redovno pije kozje mlijeko....Ima li taj obični drveni ugljen kakve veze sa tim medicinskim ili si ja sada samo umišljam kako moj pas zna kako sam sebi pomoći?

-----------------------------------------------------------------------------------

Arna said:

Ja sam liječnik humane medicine.Uglavnom sve ljudske lijekove možeš davati psima i mačkama,samo treba dozu prilagoditi njihovoj težini..Uvijek sam za proljev davala Linex kapsule,ako ne može progutati cijelu,možeš je otvoriti i istresti na komadić hrane.Nemoj mutiti u vodi,jer se ne može dobro razmutiti.Nando mi izgleda mali,daj mu 2x1 kapsulu ako ima do 10 kg,ili 3x1 ako ima više od 10 kg.Sretno!!!

-----------------------------------------------------------------------------------

Ana said:
arna wrote:
...Uglavnom sve ljudske lijekove možeš davati psima i mačkama,samo treba dozu prilagoditi njihovoj težini...

no.gif  Ovo je jako netocan i izrazito opasan savjet. Prije davanja bilo kakvog lijeka zivotinji treba se posavjetovati s veterinarom, makar i telefonski, ako je slucaj hitan ili zivotinju zbog necega ne mozete dovesti na pregled. Neki ljudski lijekovi su za pse vrlo opasni, a za macke (sto zbog njihove velicine, sto zbog sasvim razlicitog metabolizma) cak i smrtonosni.

Opcenito sam protivnik lijecenja preko foruma, pogotovo ako postoji mogucnost odlaska vetu. Mislim da ni lijecnik humane medicine ne bi bio bas odusevljen da mu dodje pacijent, (krivo) lijecen u kucnoj radinosti, i kaze "Ali procitao sam na internetu da je to super stvar za moje stanje", zar ne? I jos da se pritom vodi savjetom veterinara. wink.gif

Medicinski ugljen je, medjutim, stvarno bezopasan ako se upotrebljava samo dan-dva, i dobro ga je imati u svakoj kucnoj apoteci. I to ne samo za psece potrebe...


------------------------------------------------------------------------------------

Arna said:

Naravno da uz savjet veterinara!Znam jako dobro da psi ne smiju uzimati nesteroidne antireumatike(voltaren,ketonal,lubor,i slično),zatim derivate acetilsalicilne kiseline(andol,aspirin),lijekove protiv masnoće u krvi,povišenog šećera i tlaka.A lijekove za srce,za probavni sustav,antibiotike,pa i lijekove protiv bolova mogu samo,jedino i isključivo u dogovoru s veterinarom.Nisam neodgovorna guska,kako ljude ne liječim preko interneta,tako ne liječim ni pse,ali Linex je definitivno bezazlen,čak nije niti lijek,nego dodatak prehrani,i puno puta je provjeren i korišten PO SAVJETU VETERINARA I TO NE JEDNOG NEGO 9 (devet) dr.vet.med.Tako da sam ga preporučila mirne savjesti.Isto tako možeš psu dati AB kulturu,ili LGG,samo ga natjeraj da pojede litru ili dvije na dan a da se ne ispovraća.I jedan i drugi sadrže laktobacile,tj.zaštitne ili"dobre"bakterije koje se normalno nalaze u crijevima,jačaju sluznicu crijeva i sprečavaju razvoj patogenih mikroorganizama.To ti je kao da imaš dijete koje neće da jede voće,pa mu daš šumeći C vitamin iz "konzuma".Kroz 16 godina radnog staža uvijek sam se jako čuvala i savjeta preko telefona,a kamoli propisivanja terapije, KAKAV TRETMAN ZASLUŽUJU LJUDI,ZASLUŽUJU I ŽIVOTINJE!!!

-----------------------------------------------------------------------------------

Ana said:


arna wrote:
Ja sam liječnik humane medicine. Uglavnom sve ljudske lijekove možeš davati psima i mačkama,samo treba dozu prilagoditi njihovoj težini...

Znam jako dobro da psi ne smiju uzimati nesteroidne antireumatike... zatim derivate acetilsalicilne kiseline... lijekove protiv masnoće u krvi, povišenog šećera i tlaka. A lijekove za srce, za probavni sustav, antibiotike, pa i lijekove protiv bolova mogu samo, jedino i isključivo u dogovoru s veterinarom.


arna, ja se nisam "uhvatila" za Linex, vec za gore citiranu recenicu iz onog prvog posta. To sto ti znas da psi ne smiju uzimati... kasnije nabrojeno... ne znaci da se to podrazumijeva i da to znaju i svi drugi koji ovo citaju.
Upravo zato sto gornju recenicu, a bez daljnjeg objasnjenja, netko tko se ne razumije dovoljno u medicinu, ili nema dovoljno iskustva sa psima i/ili ljudima, moze uzeti zdravo za gotovo pa poceti na svoju ruku lijeciti psa sa svojim lijekovima, sam i rekla da je to jako opasan savjet - i jako netocan. Jer kad izbacis samo sve ove analgetike, ono sto ostaje u prosjecnoj kucnoj apoteci i nisu vise "uglavnom svi ljudski lijekovi". wink.gif

U principu, nas dvije se savrseno slazemo, samo mislim da ja malo bolje poznajem "publiku" ovdje, pa znam koliko oprezno moras formulirati savjet (ili neku drugu izjavu) na ovakvom mjestu. smile
__________________


Moderator

Status: Offline
Posts: 1028
Date:

da se nadovežem.. od lijekova za koje znam da psi mogu uzimati su i olivin i fursemid (to su isto humani lijekovi).. jedan je za bubrege a drugi za srce.. ali opet, kolika je doza vašem psu potrebna ovisi o više faktora tak da obavezno prvo kod veta..

__________________


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 45
Date:

@ Ana : Dobro,sad kužim,hvala na sugestiji.Sve 5 ! smile.gif

 -- Edited by Lorelei at 11:30, 2008-04-14

__________________


Moderator

Status: Offline
Posts: 649
Date:

Ja bi samo ispravila nekaj - psi smiju uzimati andole u dozi 20 mg / kg. Naravno ne za svaku sitnicu kako je postalo praksa kod nas ljudi, već kao analgetik kod jačih bolova. Ukoliko se radi o starosnim promjenama na kostima ( poput spondiloze ) onda veterinari obično propisuju Rimadyl, odnosno pseći analgetik kojeg životinja može uzimati kroz duže vrijeme. No ukoliko je pas npr. bio na operaciji, no veterinar vam nije dao propisao nikakav analgetik, a vidite da je životinja u velikim bolovima, andol u gore navedenoj dozi će pomoći. Štetan je ukoliko ga se prečesto daje, no par puta u životnom vijeku životinje neće štetiti. Dakle može, no ne za svaku sitnicu već za stvarno jake bolove.

I ja bi navela još jednu stvar kao jako bitnu - ako se nešto dogodi životinji i idete veterinaru, nemojte joj prije odlaska doktoru samoinicijativno davati analgetike niti ikakve ljekove!! baš neki dan su došli na veterinu ljudi s kujicom koja je bila nešto ozlijeđena ali su je doma natrpali andolima te veterinar zbog toga nije mogao aplicirati pseći analgetik koji je naravno puno djelotvorniji.

Moje iskustvo s medicinskim ugljenom je odlično, pogotovo ako pas pojede nešto sumnjivog podrijetla.. no ako vam pas povraća danima i ništa ne jede i ne pije, medicinski ugljen ga ne bu izlječio.. Linex je fenomenalan i kod pasa, ne samo kod ljudi, vrhunski liječi proljev.

No ono na što bi ja ovdje voljela upozoriti ljude jest da ne liječe samoinicijativno bolesti.. možete liječiti kratke boljke kojima znate uzrok ( npr. pas je pojeo nešto sa stola - poput kolača i sad ima proljev ili povraća - oke dati medicnski ugljen ili linex - ovisi što se događa i koliko je intenzivno ) no ako ne znate što je životinji i zašto povraća i/ili ima proljev, odite odmah veterinaru. Ista stvar s kašljanjem, šepanjem i bilo čim drugim.__________________
All of my memories keep you near, your silent whispers, silent tears. Together in all these memories I see your smile. All the memories I hold dear.
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard