Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: hitan problem s mačkama


Newbie

Status: Offline
Posts: 1
Date:
hitan problem s mačkama


pozdrav svima!
Imam jedan zaista nezgodni problem sa svoje dvije mačke za koji mi nitko ne zna dati pametni savijet. na jednom drugom sam forumu već opisala problem, pa ću tu samo "prepisati" jer ima puno teksta. molim sve koji imaju neku ideju da mi se jave.
imam jedan HITNI PROBLEM sa svojim mačkama, pa ako itko ima kakav pametan savjet jako bih ga cijenila.
imam dvije mačke - mačak oko 5 godina star i mačka koja je par mjeseci mladja. zive skupa vec 5 godina i sve je bilo super do jucer, kad je izbio pakao. moram reci da je macak krupan, skoro duplo veci od nje i uvijek je on bio štetočina i razbojnik. inace živimo u stanu i mačke ne izlaze iz njega. nisu kastrirane ali nikad nisu imale leglo. radi se o običnim mačkama. da napomenem i to da smo iz samobora i da je jucer bio potres i sve se nekako počelo događati u to vrijeme pa sumnjam da je to razlog, mada smo i prije imali potresa i nisu reagirali ni na koji način, ne bi se ni uznemirili. jučer popodne počeli su se kao i obično iz čistog mira natezati i natjeravati po stanu i obično to završi tako da malo lovi jedan, malo drugi, ali su si na kraju ipak najbolji prijatelji, dijele sve, spavaju skupa, ma, san od prijateljstva! jucer kao da je vrag usao u ženku i počela je napadati mačka, ali ono ozbiljno, čupanje dlake koje je bilo svuda po stanu, frktanje, režanje, opči rat! onda je stjerala mačka u spavaču sobu pod krevet i stajala neko vrijeme pored njega, nije mu dala ni da se makne. što je najgore, mačak koji je po svemu jači od nje, toliko se isprestrašio i uopče se nije branio, već kad dođe u čošak samo frkče i reži. onda je otišla u drugu sobu i jedno 3 sata čim bi čula da se on makao ispod kreveta zaletila bi se preko cijelog stana i otjerala ga nazad u čošak. pokušavala sam ih rastavljati, kazniti ju vikanjem, vodom, što li sve ne. kad skuži da će dobiti batina počne frktati i na mene. uglavnom, teror je potrajao cijelu večer. kad je sama u sobi s nama ponaša se normalno, ali čim njega vidi poludi. kad smo otišli spavati mačak je bio na stolcu ispod stola, a ona je trajala pred stolcem da se on ne bi slučajno maknuo. inače spavaju s nama na krevetu i ona je tjekom noći došla, ali on nije smio ni priviriti. u pola 5 se pokušao ušuljati i onda je opet izbio rat, grizenje, grebanje, natjeravanje, rušenje pokučstva. mačak je na kraju proveo jutro na balkonu a ona se ponašala kao da je sve u redu, ako on nije u sobi i ako ga može fiksirati kroz staklena vrata na balkonu. kad smo isli na posao zagradila sam vratašca kojima prolaze iz stana na balkon, tako da ga ne maltretira, svakom dala svoju hranu vodu i pijesak. kad sam se vratila vidjela sam da je uspjela probiti moju barikadu, stoji na balkonu pored njega. kad me je vidio pogledao me je izbezumljeno i cim sam otvorila vrata pojurio u stan, a ona za njim s namjerom da ga valjda rastrga. on je trenutno ispod kreveta u spavacoj, jeo je valjda danas prvi puta, ne mogu ga izvuči ispod kreveta bez da odmaknem cijeli krevet jer je izbezumljen. ona je zagrađena na balkonu i već sat vremena urla bez pauze i gleda me kroz staklena vrata kao da ne može shvatiti zašto joj to radim. ako otvorim vrata pojurit će odmah na njega.
ako je itko imao sličnih problema nek mi hitno da neki pametan odgovor prije nego susjedi pozovu policiju zbog mačke koja urla na balkonu.

nakon toga sam dolada slijedeće:
nazvali smo veterinara i nakon pregleda sutra ujutro maca ide na kastraciju. današnji dan su proveli svako zatvoren u svojoj sobi, ovaj puta oboje urlajući. kad sam došla s posla jednostavno su svaki stajali sa svoje strane vrata koja su ih dijelili i malo zavija jedan, malo drugi. šta si susjedi misle, ne znam i ne želim znati. inaće sada je maca sa mnom i ponaša se posve ok (naravno dok on nije u blizini). dok sam bila s njim u sobi urlala je pred vratima ko blesava. on je bio sav sretan što ga netko voli, mazio se više nego ikad prije, siroto malo izmaltretirano. sad se ona mazi oko mene i više ne urla. možda je ljubomorna? čovjek bi trebao biti psihijatar za mačke da zna šta misli. da bar ima bilo kakav fizički znak da nešto nije u redu s njom rekla bih to je zbog bolesti, ali ona posve normalno izgleda, samo joj se u glavi nešto krivo pokopčalo. veterinar kaže da bi je kastracija trebala karakterno promijeniti, pa ćemo vidjeti. načitala sam se puno toga i za i protiv, ali sada nam jednostavno nema druge. do sad smo to izbjegavali jer to nije bilo nužno. uvijek sam mislila, šta ću životinjicu voditi na nepotrebnu operaciju.
a da odgovorim jinxy na pitanje suživota nekastriranim mačaka i kako je to do sada bilo - pa mačku nikada nisu bile posve jasne neke tehničke stvari oko parenja. kad bi se ona tjerala (a to je bio svaka cca 3 mjeseca - što je navodno normalno za kućne mačke koje ne izlaze) on bi je primio iza vrata i onda vukao po stanu, čistio parket njome, malo sim, malo tam i ona mu je sve to dozvoljavala. ili bi je primio za vrat pa se legao iza nje i odgurivao je nogama, kao kad se mačka igra sa prišenom igračkom. uglavnom to je nešto što u životu nisam vidjela, da mačak ne zna ... je li? zapravo sam uvijek mislila kako je ona super tolerantna na sranja koja joj on izvodi i uvijek smo govorili kako je ona najbolja maca na svijetu koja ništa u životu loše nije napravila. on je znao i zapišavati, imao je i jednu fazu sa "čekam gazde da dođu doma pa im onda na podu kuhinje napravim finu smeđu hrpicu", grebenje, razbijanje, napadanje pasa koje su prijatelji nesmotreno doveli u stan jer kao "on je tako dobar i miran, neće pes njemu ništa" ... sve što je mačka mogla smisliti da napravi da gazdi uništi život on je već puno puta isprobao.
evo maca se sada legla pred tastaturu, stavila mi glavu na lijevu ruku, zagrlila je i ne smeta je što se ruka stalno miče dok pišem. ma pravi mali anđeo! a tko bi rekao da može biti takav vrag. jučer je mog dragog ugrizla za prst, ja imam modricu iznad koljena gdje mi je zabila kanđu, a da ne pričam da mi je razderala majicu na dva mjesta, kao da sam se borila s tigrom. i to sve zato jer smo pokušavali svako staviti u svoju sobu. ali ona je vidjela da ja mačka držim u ruci, istrgla se iz ruku mog dragog i frkčući i režući se bacila na mene i počela se penjati po meni ne bi li mačka dograbila. a on je fala mogu jednako tako režao i koprcao se pa sam ga bacila što dalje od sebe da ne bih ostala bez kojeg vitalnog dijela tijela. opći rat, tučnjava, režanje, zavijanje kakvo ne možete zamisliti. onda smo ih tako ostavili jer su pobjegli ispod kreveta u spšavačoj, on u čošku sav isprestravljen, ona sjedi ispred njega i ne napada ga, nego samo sjedi i pazi da on ne bi slučajno udahnuo bez njenog nadzora. dok je posve miran sve je u redu. na kraju je ona izašla ispod kreveta pa sam je odnijela iz sobe i zatvorila mačka u spavaču.
a kad je trebalo ići spavati opet šou. odem ja, moj dragi je još gledao telku i čim sam zatvorila vrata za sobom (mačak je i dalje bio ppd krevetom, ni mrdac odande) ona je stala pred vrata i udri zavijati! nakon određenog vremena pada je odluka da je skoro 12 po noći i da se to ne može tako nastaviti, pa smo moj dragi i ja noć prespavali na kauču u dnevnoj. ona je odmah bila zlato od mačke, odmah je došla na svoje mjesto u podnožju nogu, sve u savršenom redu. ali ne daj bože da bi netko bio s mačkom. meni to izgleda kao neka totalno poremećena mačja ljubomora više nego išta prije. ali sad, kako god mi bilo žao maca mora pod nož. nadam se da će to pomoći. pitam se samo da li će nam noćas dati da spavamo na krevetu. kauč je stvarno ni za što.

nakon toga su prošla skoro dva tjedna i danas sam poslala slijedeće:
evo mene nažalost ponovno. kažem nažalost jer su se stvari nakon malog primirja vratile na staro. maca je sterilizirana i oporavila se i gotovo dva tjedna su opet bili stari mačji par, kakve ih znamo. a onda je opet sinoć sve krenulo po zlu. i to samo zato jer smo vidjeli kako mačak nekako čudno drži uho pa smo ga digli da ga bolje pregledamo na svjetlu da nešto sa uhom nije u redu. mačak je naravno protestirao što ga se dira njegovim uobičaenim napola režanjem napola gunđavim mnjaukanjem koje ne znaći ništa nego "ostavi me na miru". i ona se odmah uznemirila i napala ga čim smo ga spustili. po noći smo opet imali šou kad je mačak pokušao izaći ispod kreveta (jer to je jedino mjesto gdje mu dozvoljava da bude).
danas kad sam došla s posla bili su relativno normalni i jeli su iz iste posude ali čim je on pokušao otići na pijesak odmah ga je napala. možda je odlučila da ne želi više dijeliti pijesak s njim? da je bar samo to problem, lako kupim još jedan wc, ma i deset ako je potrebno.
zvali smo veterinarku, ona kaže da ne zna šta joj je. hormoni više ne mogu biti u pitanju. jedino da odemo nekom drugom veterinaru. stvarno više ne znam šta bih. možda joj je dosadno. razmišljam o tome da uzmemo još jednu mačku pa možda nađu kao starosjedioci nešto zajedničko, ali ne želim da treća mačka bude žrtveno janje.
eto, ako je tko u međuvremenu postao pametniji i ima neku ideju - javite se! ljudi mi govore kako ću ako se to nastavi morati jednu mačku dati, ali to ne dolazi u obzir, to su moje bebe i ne mogu se odlučiti ni za jednu, bez obzira koliko sam ljuta na macu što radi probleme.

svima velika molba neka mi se jave sa bilo kakvim savijetom
dodatak:
da li je moguće da se maca otrovala Raidom protiv žohara? imamo najezdu žokara u stanu ove godine i tamanimo ih njime, mada mislim da taj otrov ne bi smio djelovati na toplokrvne životinje.
druga mogućnost - maca ima običaj piti vodu iz akvarija (ribice ne dira, uopće joj nisu interesantne) uopće više neće piti vodu iz posudice. vodu u akvariju miejnjam svaka 3 dana tako da je relativno čista, osim što ribe vrše svoje u nju i što stavljam onu tekućinu za odklorivanje. možda joj to škodi. nešto je moralo uzrokovati tako drastičnu promjenu ponašanja.


__________________
Ana


Guru

Status: Offline
Posts: 1235
Date:

Bok sanja, dobro nam dosla na forum! handshake.gif

Nazalost, ovo je sve sto ti ja mogu reci - nikad u zivotu nisam imala macku niti se imalo kuzim u njihovo ponasanje... Stanje koje si opisala zvuci jezivo, nadam se da ce se naci netko tko ti moze pomoci. Tu kod nas ima nesto mackovlasnika, ali nekako nas je vise sa psima. Ipak, mozda netko vidi ovo...
Drzim fige da se stvari nekako vrate u normalu thumbsup.gif

__________________


Member

Status: Offline
Posts: 16
Date:

Ja znam rješenje!!! Ovako. . . (ako zaista voliš svoje mace nebi ti trebalo biti teško malo potrošiti) Kupi dvije nosiljke za mace. . . U jednu stavi jednu macu u drugu drugu macu tamo ima davaj obroke ali da budu u dvije odvojene prostorije. Svaki put zamjeni kutiju i prostoriju. Nakon 5 dana ih možeš počet hraniti u istoj prostoriji. Svakog dana sve više im približavaj nosiljke. Potom kupi dvije uzice za mace i nazovi prijatelja ili zamoli nekog ukućana da ti pomogne. Neka jedan uzme jednu macu a drugi drugu macu i polako ih uvede u prostoriju pa vidi kako će se ponašati. Možeš ih ostaviti vezane u prostoriji tako da se nemogu dodirivati. Prvo samo 10 minuta pa prođužuj rok i uzicu. (ali još nesmiju biti skupa). Pstupno će napetost između njih pasti i valjda će se normalno ponašati. Uglavnom, mace tijekom ovog postupka NIKAD nesmiju boraviti zajedno u prostoriji osim kada je to navedeno. Drži se plana i nemoj brzati! Javi mi kako je završilo. . . Bok . . .

__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard