Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Cijepljenje
Ana


Guru

Status: Offline
Posts: 1235
Date:
Cijepljenje


Jucer smo bili na cijepljenju pa evo, da podsjetimo i sve vas na taj neugodni zadacic! 
 

Za pocetak jedno kratko objasnjenje:

Bjesnoca je virusna zarazna bolest svih toplokrvnih zivotinja i covjeka, koju prate simptomi od strane sredisnjeg zivcanog sustava, i koja uvijek zavrsava smrcu.
...
Obzirom da bjesnoca uvijek zavrsava smrtnim ishodom, smatra se da je to jedna od najopasnijih poznatih zaraznih bolesti. Dosad je, nakon intenzivne bolnicke njege, ovu bolest prebolio samo jedan djecak, 1970. godine, a svi ostali koji su oboljeli od bjesnoce umrli su u strasnim mukama. Kao zastitna mjera za sprecavanje pojave bjesnoce, obavezna vakcinacija pasa uvedena je prvi put u Japanu, jos 1921. godine. Bjesnoca je prisutna u cijelom svijetu izuzev Australije, Novog Zelanda, Antartika, Cipra i Havaja, a dolazi u dva oblika, kao urbana (gradska) i silvaticna (sumska) bjesnoca.
Urbana bjesnoca se javlja u naseljenim mjestima, a najvazniji izvori i siritelji zaraze su psi i macke lutalice, dok su za silvaticnu bjesnocu, koja dolazi u slobodnoj prirodi, najvazniji izvori i rezervoari virusa lisice, a rjedje vukovi, jazavci i neke druge zivotinje.
...
Bjesnoca se prenosi iskljucivo ugrizom bolesne zivotinje, jer se virus obilno izlucuje slinom.

(Velimir Glumac, dr.vet.med.)


A evo sto nam o cijepljenju protiv bjesnoce kaze slovo zakona:

- Psi stariji od tri mjeseca moraju biti cijepljeni protiv bjesnoce na citavom podrucju Republike Hrvatske, najkasnije do 31. ozujka.

- Pas koji tijekom godine navrsi tri mjeseca, mora biti cijepljen u narednih 14 dana, a pas koji nije ranije cijepljen, u roku od 14 dana od dana nabave.Cijepljenje protiv bjesnoce za macke nije propisano zakonom, ali svakako se preporuca!

Psi uz cjepivo protiv bjesnoce dobivaju i po jednu dozu tableta protiv glista, a za mace ne znam, ali mislim da njih treba cistiti nesto cesce. Ili je to samo ako hodaju po vani, kucne valjda nemaju gdje pobrat gliste?


Osim cijepljenja protiv bjesnoce, psi se mogu (i trebali bi, ali nije propisano zakonom) cijepiti i protiv nekih opasnih zaraznih bolesti. Uobicajeno je kombinirano cjepivo protiv stenecaka, hepatitisa, leptospiroze, parvoviroze i parainfluenze. Sve ove bolesti moze dobiti pas bilo koje starosne dobi - dakle, ne samo stenad! - i treba ih redovito cijepiti tijekom cijelog zivota.

Iako su neke od ovih bolesti izljecive ako ih pas dobije, lijecenje je uglavnom dugotrajno, skupo i mogu ostati posljedice za cijeli zivot. Zato stvarno vrijedi ona stara "bolje sprijeciti nego lijeciti"!


Pas koji se cijepi mora biti zdrav jer mu cjepivo inace moze naskoditi, ili se moze "ne primiti dobro". Izmedju cijepljenja protiv bjesnoce i ovog drugog, protiv zaraznih bolesti, treba proci najmanje dva tjedna, ali preporucivo je i malo vise od toga. Na primjer, Wendy se obicno cijepi protiv bjesnoce negdje sredinom/krajem ozujka (daa, u zadnji cas...), a protiv zaraznih bolesti krajem travnja.


Znam da postoje i neke vrlo opasne zarazne bolesti macaka, te da i za mace postoje razna cjepiva, ali ne znam nista konkretno o njima pa mozda da uskoci netko s iskustvom (ili malo volje za surfanjem po internetu...)?


Pozdrav od "hrabre" Wendy, koja je cijelu cekaonu digla na noge tuleci, da na kraju ne bi ni osjetila pikicu kad ju je konacno dobila!__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 113
Date:

Moj je pas cijepljrn protiv svega.kod nas svake goine dolaze veterinari i cijepe sve pse u kvartu...................

__________________
Ana


Guru

Status: Offline
Posts: 1235
Date:

Ahh... Mi smo danas obavili i cijepljenje protiv zaraznih bolesti i sad smo mirni za ovu godinu. Wendy je opet dramatizirala ko da je gule, a pikica je tako mala da je valjda nije ni osjetila. Prase razmazeno...

__________________


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 50
Date:

Što je s macama i cjepljenjem?
Moj veterinar je kazao da ne moram cjepiti mačka protiv bjesnoće.
A ostala cjepiva?

__________________
Ana


Guru

Status: Offline
Posts: 1235
Date:

Buduci da za macke cak ni cijepljenje protiv bjesnoce nije propisano zakonom, nego su sva cijepljenja prepustena dobroj volji i informiranosti vlasnika, vazno je da se sami vlasnici detaljno raspitaju kod veterinara i sami dodju do informacija koje njihovim ljubimicama mogu spasiti zivot!

Nasla sam jednu web stranicu na kojoj mozete procitati i nauciti puno toga o najcescim virusnim bolestima macaka, te o njihovoj prevenciji i eventualnom lijecenju. Otvorite sljedece linkove, procitajte cijele tekstove o bolestima, i obratite paznju na to da su sve ove bolesti ceste i vrlo prosirene medju svim necijepljenim mackama, a narocito lutalicama, koje smo katkad skloni pokupiti s ceste i donijeti doma. Sve ove bolesti su zarazne, lako se prenose na druge mace, a katkad i ostale zivotinje, lijece se tesko i dugo, ako se uopce lijece, a neke su i sigurno smrtonosne. Bolesti se mogu otkriti jednostavnim testiranjem kod veterinara, a neke se mogu jednostavno sprijeciti cijepljenjem jedamput godisnje...

Problem s udomljavanjem maca i macica lutalica nije samo u tome sto je mozda doticna maca bolesna, vec dovodjenjem takve mace u kucu mozete ozbiljno ugroziti zivotinje koje vec imate doma, ljubimce svojih prijatelja, a mozda i svoje zdravlje. Svaka maca bi prije dolaska u novi dom (ako je ne dovodimo iz provjerenog legla, od sigurno zdrave mame) trebala biti smjestena u karantenu i testirana na opasne virusne bolesti, a zatim i cijepljena protiv njih.

Preventiva (tj. cijepljenje) igra vaznu ulogu u sprecavanju infekcija i kontroli sirenja ovih bolesti. Vazno je da su mace prije cijepljenja ociscenje od glista i od buha, i testirane na prisutnost virusa (besmisleno je i opasno cijepiti macu koja je vec zarazena).


1. Macja kalicivirusna infekcija - relativno blaga, ali vrlo cesta infekcija gornjih disnih putova. Mnoge macke ostaju zarazene godinama iako ne pokazuju nikakve simptome bolesti, te predstavljaju pritajene nositelji bolesti. Kalicivirus je cesto prisutan kod macica, u kucanstvima s vise macaka i u macjim azilima.
Macici se cijepe u dobi od 8 tjedana i ponovo 12 tjedana, a odrasle macke jedamput godisnje. Vakcina je kombinirana i osim za macju kalicivirusnu infekciju pruza zastitu i protiv FVR (2) i FP (3).

2. Virusni rinotraheitis macaka (FVR) - opasna i vrlo zarazna virusna upala disnih putova. U tezim slucajevima moze biti smrtonosna.

3. Panleukopenija ili zarazni enteritis macaka (FP) - vrlo ozbiljna akutna bolest. Glavne znacajke bolesti su visoka tjelesna temperatura, povracanje, krvavi proljev, dehidracija te vrlo visoka smrtnost. Bolest uzrokuje virus koji je srodan parvovirusu u pasa. Jedina prevencija ove bolesti jest pravovremeno cijepljenje macaka.

4. Macji koronavirusni enteritis (FCE) -blaza crijevna zaraza koja rezultira proljevom. Najugrozeniji su macici do 12 tjedana starosti, a bolest se moze ponavljati vise puta kod iste macke. Neke macke nakon ozdravljenja ostaju nositelji virusa cijeli zivot. Bolest je cesta u kucanstvima s vise macaka, a narocito u macjim azilima. Prognoza je jako dobra, a lijecenje se sastoji od dijetalne prehrane i nadoknade izgubljene tekucine i elektrolita. U tekstu se ne spominje cjepivo pa se raspitajte kod veterinara i prosurfajte jos malo po literaturi i internetu.

5. Macji zarazni peritonitis (FIP) - Vrlo teska i mucna virusna crijevna zaraza uzrocnika srodnog uzrocniku FCE (4). Vrijeme od unosenja uzrocnika u organizam, pa do pojave prvih znakova bolesti (inkubacija) iznosi oko 120 dana, a razvoj bolesti je veoma spor. Bolest je gotovo uvijek smrtonosna, a javlja se u dva razlicita oblika, tzv. "suhi" i "mokri". Nema lijeka nakon sto se jave simptomi. Bolest traje od 2 tjedna do 2 mjeseca. Najcesce zivotinje ugibaju tijekom petog tjedna bolesti. Postoji cjepivo za FIP, prema ispitivanjima efikasno kod 50-75% macaka koje prije cijepljenja nisu bile izlozene macjem koronavirusu (FCoV). Iako se cini da je cjepivo sigurno, zbog svoje upitne efikasnosti, ne preporuca se njegova uporaba.

6. Virus macje leukemije (FeLV) - virus izaziva veci broj klinickih simptoma degenerativnih ili zaraznih bolesti, kao sto su anemija, bolesti jetre, bolesti crijeva, bolesti reproduktivnog sistema, te moze izazvati maligne promjene na pr. limfosarkom i leukemiju. FeLV pozitivne macke mogu zivjeti nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Vazno je da se takva macka drzi izoliranom, i to ne samo jer predstavlja izvor zaraze za druge macke, vec da se onemoguci prijenos drugih zaraznih bolesti na FeLV pozitivnu macku, s obzirom da je njen imunoloski status poremecen. Danas postoji veci broj vakcina za FeLV. Proizvode se kao monovalentna ili polivalentna cjepiva (kombinacija FeLV sa drugim zaraznim bolestima). U prosjeku, cjepivo zasticuje u 80-90% slucajeva. Za sve vakcine preporuceno je dvokratno davanje u razmaku od 2-4 tjedna. Cjepiti pocinjemo u dobi od 8-9 tjedana starosti. Preporuca se i godisnja revakcinacija.

7. Virus macje imunodeficijencije (FIV) - "macja SIDA". Najcesce su zarazene macke lutalice, osobito one agresivne, dok zivotinje koje se drze iskljucivo u kuci imaju malo sanse da budu zarazene. Pozitivan test ukazuje na to da je macka zarazena sa FIV-om, vjerojatno za cijeli zivot, te tako moze prenijeti virus na druge macke. Jednom kada je FIV pozitivna macka izolirana, tesko je odrediti ocekivanu duzinu zivota. Prema najnovijim podacima, cjepivo za FIV postoji, iako kod nas vjerojatno jos nije dostupno. Stoga, najbolja zastita macke od FIV-a, je sprecavanje kontakata izmedju bolesne i zdrave zivotinje, osobito kontakata sa agresivnijim mackama lutalicama.


Izvor teksta i linkova: http://forum.sapice.googlepages.com/virusnebolestimacaka


Hajde sad mackoljupci, da cujemo vasa iskustva! Jesu li (sve) vase mace testirane na opasne virusne zaraze i uredno cijepljene?

__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 280
Date:

Sutra je u Zagrebu akcija cijepljenja mačaka, pa tko ima macu, neka ju odvede veterinaru na cijepljenje jer je sutra cijepljenje besplatno. Barem tako piše u današnjim novinama.

__________________
Ne postoji loš pas, samo loš vlasnik.
Ana


Guru

Status: Offline
Posts: 1235
Date:


new.gif   Aktuelno!   new.gif


Prenosim sa stranice Gradskog ureda za poljoprivredu i sumarstvo grada Zagreba:

"Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo  i tvrtka 'Veterina' zajednicki provode akciju cijepljenja macaka protiv bjesnoce, bez naknade za gradjane Zagreba. Ukoliko zelite sudjelovati dodjite s Vasim macjim ljubimcem u jednu od slijedecih veterinarskih organizacija: 

Bela, Schrottova 4, tel. 4683142
Veterinarska stanica grada Zagreba, Heinzelova 68, tel. 6040187
Veterinarska ambulanta Novo Brestje, Orhideja 9, tel. 2012068
Veterinarska ambulanta Don, Laščinska 82, tel. 2346622
Plavi Križ, Konjička 21, tel. 3839111
Specijalistička vet. ambulanta Marković, I Pile 33, tel. 6145440
Privatna vet. ambulanta Katalinić, Križnog puta 66, tel. 2853368
Prva veterinarska bolnica, Lazinska 28, tel. 3024765
Ambulanta Pika, Županjska 21, tel. 3666240
Veterinarska stanica Remetinec, Brezovica 105, tel. 6140010
Specijalizirana amb. za male životinje Goldi, Preradovićeva 26, tel. 4854725 

Akcija traje od  5. do  21. svibnja 2007. "__________________
Ana


Guru

Status: Offline
Posts: 1235
Date:

Halo, vi s mackama... Jel' ima netko da je vidio ovo? Bio na cijepljenju mozda...?

__________________


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 96
Date:

Ja sam mislila otici i Puckom na cijepljenje, ali nikako da nadem vremena zbog skole. Ne znam jel ga mogu u subotu dovesti na faks, pa kad zavrsimo s poslom odmah ga odvesti u stanicu...idea

__________________
Ana


Guru

Status: Offline
Posts: 1235
Date:

Akcija besplatnog cijepljenja macaka je produzena do 1. lipnja, dakle - pozurite, jos stignete... wink

__________________


Member

Status: Offline
Posts: 16
Date:

Kad meni maca ide kod veterinara na cijepljenje nema joj ničeg ljepšeg. To mi je baš čudno jer svaki put kad idemo trči u auto, odvezemo se i ja otvorim vrata ona istrči van pozdravi veterinara, mazi ga . . . A onda on dođe s inekcijom . . . Sad mislilte da nastaje kaos. . . Neeee, pa nju ne trebaš ni držat ona samo stoji ovaj ju cjepi ko da ništa nije bilo. Inače moja bivša (šmrc) maca mi je uginula pretprošle godina (imala je 14 godina). Kad vidi da se nešto čudno doma događa brže bolje se ide sakriti. Onda kad ju jednom nađemo i stavimo u nosiljku trebamo izdržati to mjaukanje u autu. Kad bi ugledala veterinara cijela bi se nakostriješila i puhala na njega. 5 ljudi ju je trebalo držati . . . A pas se boji i cvili . . . Voli on veterinara samo njegove igle ne. Samo mao zacvili i to je to. Ali jha mislim da nema goreg ponašanja kod veterinara nego kod moje bivše mace . . . . . Kakva su vaša iskustva kod veterinara???

__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard