Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Kako postaviti fotografije na forum?


Senior Member

Status: Offline
Posts: 206
Date:
Kako postaviti fotografije na forum?


Fotografije nije moguće direktno spremati u bazu podataka foruma. Da bi slike koje imate prethodno spremljene na nekim Vašim web stranicama bile vidljive na forumu, pozivate ih sa:


u uglatim zagradama img http://url u uglatim zagradama /img 


Dodatna objašnjenja možete dobiti i na linkovima


Posting How i To Posting Guidelines


koji se nalaze ispod svakog tekstualnog okvira za unos poruka.


 



__________________


Moderator

Status: Offline
Posts: 409
Date:

Vidim da je još uvijek problem postavljanja slika u post, pa evo da pojasnim:
Slike ne bi smjele biti veće od nekih 500x500 pix, i moraju biti negdje vidljive na webu. Znači prvo treba smanjiti sliku pa ju uplodati na neku str. preporučam http://imageshack.us/ radi brzo i jednostavan je, za registraciju je dovoljna e-mail adresa.
Kad je slikica na webu, desni klik na sliku, properties, označiti URL, copy,
u postu to treba izgledati ovako:
[img]URL slike[/img (i na kraju ide]) (ove [img] se treba pisati, osim ako ne uploudate na imageshack, tamo je već to ubačeno uz URL).
Nadam se da sam barem nešto pojasnila
Ako netko ima još kakvo pitanje, slobodno



-- Edited by Irena at 10:23, 2006-03-29

__________________


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 89
Date:

Pošto i mene zbunjuje pisana riječ, probat ću to kao slikovnicu napraviti:

Dakle, kao prvo, pošto pravila kažu da slika ne smije biti veća od 500x500 pixela, treba slike smanjit na tu veličinu, to je zbilja čas posla. Kad jednom to napravite, neće biti nikakav problem. Samo vam treba program koji se zove IrfanView.
Ovdje je stranica na kojoj se može skinuti instalacija tog programa:
Link na stranicu

Ako ne uspijete, javite ovdje, pa ću vam ja poslati što vam treba (Adsl rulez).

Sad, kad ste instalirali Irfan, otvorite ga. Slika dolje pokazuje kako otvoriti fotku (što i piše na njoj)



Sad kad ste otvorili sliku, treba ju smanjiti na željenu pikselaciju (inače, za sve koji se pitaju kaj su to pikseli-pikseli su vam točkice na ekranu koje tvore sliku):





"Width" je sirina, a "Height" visina slike - niti jedna od tih vrijednosti ne bi smjela biti preko 500 pixela. Oznaka "Preserve aspect ratio" osigurava da se slika ne deformira kod promjene velicine (tj. zadate joj sirinu, a visina se prilagodi sama, ili obratno).

Sad odete gore lijevo na "File", pa na "Save As" i odaberete gdje to snimiti i kako će se zvati slika.

Sad ste spremni staviti fotku na forum, ali da bi to napravili trebate prvo staviti sliku u vaš online foto album. ImageShack je jedan od najboljih za to, evo link:
ImageShack

Na ImageShacku napravite ovo:



...zatim ovo:



U označenom polju vam je lokacija slike na internetu (njezin URL) - oznacite je misem (kao na slici) i kopirajte je (klik desnom tipkom misa i izaberete "Copy").
Sada ste spremni staviti fotku na forum.

Kada odgovarate na neki topic, hoćete staviti sliku, desni gumb na mišu u prostoru za odgovor i "Paste", i sad vam se ona lokacija s Image shacka kopirala u prostor za odgovor.
Još vas jedan čin dijeli od uspiješnog stavljanja slike, a to je ovo: lijevim gumbom miša označite to što ste kopirali i stisnite gumb na kojem piše IMG (desno od tipke U i lijevo od tipke URL)

Ako ste sve dobro napravili trebali bi dobiti nešto ovakvo:



Eto, i to je cijela pamet toga, ispričavam se ako nije dovoljno lijepo, ali bolje išta nego ništa biggrin.gif Ipak, nisam ja grafičar.
Sretno sa stavljanjem slika, a ako i nešto zabrljate, uvijek je tu Lorelei da čisti za vama biggrin.gif

Praksom do savršenstva.



Edit: jedan mali ispravak u postupku i prevelike slike zamijenjene manjima!biggrin


-- Edited by Ana at 15:38, 2007-05-04

__________________


Moderator

Status: Offline
Posts: 649
Date:

MarkoR wrote:

PSretno s stavljanjem slika,a ako i nešto zabrljate,uvijek je tu Lorelei da čisti za vama
Praksom do savršenstva.




hm hm zalosno ali tako je

ma ne,ako zapnete ili zabrljate tu sam uvijek da ispravim greske..nadam se da cete s vremeno svi savladati stavljanje slikica

__________________
All of my memories keep you near, your silent whispers, silent tears. Together in all these memories I see your smile. All the memories I hold dear.


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 89
Date:

Odlična vijest za sve kojima je do sada bio problem stavljati slike na forum,imate opciju stavljanja slika na forum ispod prozorčića u kojem pišete,opcija se zove "Attach Image(s)"

-- Edited by MarkoR at 22:31, 2006-12-01

__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 140
Date:

hej, imam jedno pitanje


ovo sa slicicama je stvarno odlicno rjesenje za nas koji se ne kuzimo u te stvarcice


ali meni nije bas jasan ovaj kraj....imam slike na netu....samo ne kuzim di je taj gumb img, se moze to "rucno" upisati [img]?!



__________________
"Don't walk behind me; I may not lead. Don't walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend." Albert Camus
Ana


Guru

Status: Offline
Posts: 1235
Date:

Je, u nekim browserima nema tog gumba. Meni na poslu Mozilla ima, doma IE nema...

Onda upises rucno, bas tako, [img] i onda na kraju url-a s linkom slike opet rucno /img isto u uglatim zagradama! (Ako ih tu stavim, onda misli da je slika pa pokazuje onaj krizic...)

Ajd' probaj. Pazi na velicinu slike

__________________


Moderator

Status: Offline
Posts: 649
Date:

od sada ima i novi način postavljanja slika!!

znači, osim što možete sliku postaviti kao attachment, postoji još jedan dosta lagan način.
Vjerojatno ste primjetili da u zadnje vrijeme ova kućica za pisanje postova izgleda malo drukčije wink.gif daklem, ako želite postaviti fotku direktno u post, a ne kao attachement, dovoljno je da ju uploadate (npr. preko www.imageshack.us) i kopirate "Direct link to image" (kao sto je objasnio MarkoR):



Zatim kliknete na ovu ikonicu koja ima sličicu drveta:

 

...i iskoči vam prozorčić u koji paste-ate link koji ste kopirali s imageshacka i zatim kliknete "Insert" i to je to smile.gif slikica je direktno u postu.






Edit: prevelike slike zamijenjene manjima!



-- Edited by Ana at 15:34, 2007-05-04

__________________
All of my memories keep you near, your silent whispers, silent tears. Together in all these memories I see your smile. All the memories I hold dear.
Ana


Guru

Status: Offline
Posts: 1235
Date:

Lorelei wrote:
...Vjerojatno ste primjetili da u zadnje vrijeme ova kućica za pisanje postova izgleda malo drukčije...
Daa... Al' naravno da ja baba roga moram nesto brundati... Pol toga mi vise ne radi normalno.
Jel' ti taj novi nacin Mozilla-kompatibilan? Do sad sam ja s njom imala sve u obliku onih oznaka (tipa kad quotam pisalo mi je <HR><blockquote>... bla-bla), jest da izgleda malo user-unfriendly, ali bar sam znala tocno sta radim), a sad je sve automatik, to jest, radi samo ono sto on hoce...

Al' nema veze, snalazim se ja i ovako, znam ja vec njegove trikove.

__________________


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 47
Date:

ja ovo ništa ne razumin? kako da sliku iz my document pošaljem na forum? help!!!!!

__________________
Ana


Guru

Status: Offline
Posts: 1235
Date:

A jesmo malo zakomplicirali, priznajem... Evo za pocetak pokusaj na jednostavniji nacin: ispod ovog okvirica u kojem pises post dolje desno imas smajlice i ispod njih one dvije dodatne mogucnosti "Email me..." i "Attach Image(s)". E, klikni u kvadratic kod "Attach Images", pojavit ce se kvacica i dolje mogucnost da stavis deset fajlova uz post (slike). Pored svakoga ti je gumb "Browse", stisni prvi po redu i otvorit ce ti se browser s kojim u svom kompu nadjes "My Documents" i sve dalje... Izaberes sliku, stisnes "Open" i ime fajla ce se pojaviti u toj prvoj liniji. I tako sljedeci, itd.
Kad si gotova, stisnes onaj gumb "Upload File(s)", malo pricekas i, kad je post gotov, stisnes "Submit Post". Taj gumb ti je sad dolje ispod svega.

Pazi na velicinu slike - ne smije biti veca od 500x500 pixela i teza od 100-tinjak kb da ne opterecuje previse rad foruma. To smanjis kod sebe u kompu prije nego uopce krenes stavljati slike na forum.

Ovako "attachirane" slike se pojavljuju na dnu posta kao umanjene, i otvore se u punoj velicini kad kliknes na njih. Samo moras biti logiran na forumu da bi ih mogao tako otvarati, inace mozes gledati samo male.

Ajd' probaj da vidimo da li radi. Sutra objasnim drugi nacin... wink

Attachments
__________________
Ana


Guru

Status: Offline
Posts: 1235
Date:

Evo, slijedi nastavak. Znam da su ovo gore malo zvuzlane tehnicke stvari, ali nije to jako tesko kad se malo uvjezbate...
Dakle, ako necete stavljati slike kao "attachment" uz post, nego u tekst, da se odmah vide u punoj velicini, onda slike moraju vec biti na nekoj web-stranici. Postoje specijalizirane stranice upravo za takve namjene - da stavite na njih svoje slike radi koristenja na forumima, internetskim aukcijama, itd...
Jedan dobar popis takvih stranica-domacina mozete naci ovdje: LINK a za svaku stranicu imate i kratki opis usluge koju daje, kao i komentare korisnika, pa nije lose malo to prouciti.

Evo i nekoliko najpopularnijih stranica za vase slike:

ImageShack
PhotoBucket
Moj Album (slovenski)
My Net Images
Image-upload

Ono sto je jako vazno da provjerite kad birate stranicu na koju cete smjestiti svoje slike jest da slike ostaju na njihovom serveru stalno (permanently), da se ne brisu nakon odredjenog vremena, jer ce u tom slucaju nestati i ovdje s foruma!

Za t-com i iskon korisnike postoji jos jedna mogucnost: kao njihov korisnik dobivate na raspolaganje 5MB web prostora s adresom
"http://free.zg.t-com.hr/VasNaziv"
odnosno 
"http://www.iskon.hr/korisnickoIme"

Ne znam kako se ovo aktivira i kako funkcionira, nikad nisam isprobala.

Dakle, slike u svom kompjutoru morate smanjiti na dozvoljenu velicinu za nas forum (najvise 500x500 pixela i "tezine" oko 100KB), a za to mozete koristiti "IrfanView", kojeg vam je gore detaljno opisao Marko, ili neku drugu aplikaciju za obradu slika (Photoshop, MS Paint, ACD See...). Pritom mozete i malo "dotjerati" slike - izostriti, posvijetliti (dobro za crne pse wink ), itd...
Tako obradjene slike "dizete" (uploadate) na odabranu stranicu-domacina. Tocan postupak varira od jedne do druge stranice, ali na svakoj imate dosta jednostavna uputstva za registraciju, uploadanje i daljnje koristenje.


__________________
Ana


Guru

Status: Offline
Posts: 1235
Date:

Slike su vam negdje na internetu - i sto sad? E, sad dolazi najjednostavniji dio - treba ih jos samo uklopiti u svoj post na forumu! Da ne bi bilo prejednostavno, opet postoje dva nacina. biggrin 

U svakom slucaju, treba vam URL vase slike - njezina internet adresa. Manje-vise istovremeno vam treba i nas forum na kojem pisete, pa je najbolje da si njega otvorite u jednom prozoru, a stranicu sa slikama u drugom, i samo se prebacujete s jednog u drugi dok god stavljate slike.

Dakle, URL svoje slike dobijete tako da na onoj stranici-posluzitelju nadjete svoju sliku, otvorite je u punoj velicini (dakle, ne onaj mali "thumbnail" link na nju, nego cijelu sliku!) i kliknete na nju desnom tipkom misa. Ovisno o browseru kojeg koristite (IE ili Mozilla) otvorit ce vam se onaj mali izbornik na kojem potrazite sljedece:

Internet Explorer korisnici - zadnja naredba "Properties". Otvorit ce vam se detaljan opis vase slike, a nesto od toga je njezin URL oblika "http://nesto.nesto/bla.bla.jpg"
Oznacite ovaj tekst misem i kopirajte ga (Copy).

Mozilla korisnici su u prednosti biggrin - sa malog izbornika odaberite vec gotovu naredbu "Copy Image Location" i imate sve sto vam treba.

Sad se prebacite na forum i dodajte sliku u tekst kojeg pisete u ovom okviricu. Jedna od ikonica iznad tog okvirica je mala zeleno-plava slicica drveta, i koristite je kao sto je u jednom od gornjih postova detaljno opisala Lorelei. Zalijepite (Paste) URL svoje slike na odgovarajuce mjesto i pritisnite "Insert". Slika ce vam se odmah pojaviti u tekstu. w00t.gif

E za ovaj postupak ja koristim manje kicastu, ali sigurniju opciju (nakon sto sam par puta ostala bez cijelog posta kad mi se browser srusio prilikom postavljanja slika). Umjesto umetanja slike pomocu ove ikonice drveta, mozete rucno upisati sljedeci tekst:



...gdje je ovaj "http://www.moj-album.com/slike/2175574/64_6jbE8C1oGYFWR.jpg" upravo onaj kopirani URL moje slike.
Dakle, naredbu za ubacivanje slike ste upisali rucno, i sliku cete vidjeti tek u postu na forumu ili u onom "preview" okviru, ali ne i u tekstu kojeg upravo pisete.
Uglate zagrade su vam na tipkovnici na tipkama F i G, a dobijete ih tako da stisnete istovremeno tipku desno od razmaknice "Alt Gr" i slovo F ili G.

Sad su vase slike na pravom mjestu i svi im se mozemo diviti! nod.gif

Vazno je da upamtite jos samo jednu vaznu stvar: kad ste jednom smjestili svoju sliku na stranicu-domacina, nemojte je vise micati od tamo! Cim je obrisete (sami, ili vam je oni obrisu, ili tamo padne server, ili nesto...), vasa slika ce nestati i s naseg foruma, a u vasem postu ce ostati samo ona slicica podrapanog papirica ili crveni krizic...

E, sad da vidimo sto vise slikica vasih veselih ljubimaca! Uz malo vjezbe, sve ovo cete raditi sasvim rutinski...

Sretno! thumbsup.gif


__________________


Newbie

Status: Offline
Posts: 4
Date:

samo isprobavam da li radi!



skužila sam, puno hvala!


-- Edited by mimi at 00:54, 2007-05-03

__________________
Ana


Guru

Status: Offline
Posts: 1235
Date:

Radi! Radi!  w00t.gif  w00t.gif

A tko nam je taj lijepi pesek? Koje zgodne cupave usi i vragolasti pogled...xd.gif Daj brzo jos takvih lijepih slikica u "Kucni ljubimci..."! thumbsup.gif

__________________


Newbie

Status: Offline
Posts: 4
Date:

Ovo je Zara,također udomljena iz noine arke. Napisala sam njezinu priču pod Kućni ljudimci članova i udomitelja!

__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 225
Date:

Hvala ti Ana što si mi okrenula sliku. Ak nije komplicirano možeš mi objasnit kak? Ja koristim IrfanView. Smanjiti ju znam. Stavila sam te veličine jer je tak tu pisalo. Kolike su dimenzije onakve slike kak si mi ti uredila?

__________________
Ana


Guru

Status: Offline
Posts: 1235
Date:

Nema problema, a u Irfanu nista nije komplicirano biggrin 

Dakle, okretanje slike za 90° u smjeru kazaljke na satu - jednostavni pritisak na tipku R. Suprotno od kazaljke na satu - pritisnuti slovo L. Ostala zakretanja i prebacivanja slike isprobajte u izborniku "Image" (gore na vrhu), a to je i izbornik u kojem cete naci sve ostale naredbe za uredivanje slike.

Promjena velicine - to je ranije u ovom topicu opisao Marko, imate i sliku: s izbornika "Image" izaberite naredbu "Resize/Resample" (Ctrl+R), provjerite da su dimenzije slike izrazene u pixelima (ne u centimetrima, inchima i sl.), provjerite da je stavljena oznaka (kvacica) u okviric "Preserve aspect ratio" (da nema deformacije slike kod promjene velicine) i samo vecu dimenziju slike (Width ili Height) promijenite u 500 pixela (ili manje). Druga dimenzija ce se automatski prilagoditi.

Osim ovoga, sliku mozete izostriti, posvijetliti, izrezati nepotrebne detalje s nje, itd... - sve naredbe cete naci na izborniku "Image" pa se malo igrajte. Dok god ne spremite preuredjenu sliku, originalu se nece nista desiti pa slobodno isprobavajte!
Zgodna naredba je "Crop" (Ctrl+Y) - oznacite misem dio slike koji vam je vazan i stisnite "Crop" - sad vam je ostao samo taj dio slike, rubovi su odrezani! Nakon ovoga mozda i necete morati dalje smanjivati sliku, ali svakako provjerite pomocu naredbe "Resize" kolike su vam sad dimenzije.

Kad spremate sliku ("File" -> "Save"/"Save as"), pritisnite onaj gumbic "Options" koji cete vidjeti u prozorcicu za pospremanje. Tamo podesavate kvalitetu slike od 0 do 100, pa nemojte staviti bas 100 jer ce tako slika imati puno kilobajta. Oko 80-85 je sasvim OK za forum, manje od 75 je vec dosta lose. Izaberite odgovarajucu lokaciju (pravi folder) za vasu novouredjenu sliku i pospremite je.

Da vidimo sad kako vam ide! nerd.gif


P.S. Zara, ona slikica koju sam ja okrenula je bila velicine 800x600 pixela - veca od mog ekrana, zato sam rekla da je moras malo smanjiti, ali stvarno je jako lijepa! aww

__________________
Ana


Guru

Status: Offline
Posts: 1235
Date:

Evo da vam pokazem na primjeru zasto tako volim naredbu "Crop selection" (btw, mali ispravak - ova naredba se nalazi na izborniku "Edit"):

1. slika - original, samo smanjen:



2. ista slika, prvo zakrenuta, zatim orezane nepotrebne kulise (cropped), i na kraju podesena velicina (width 300 pix):




Znam i jos jedan mali trik s kompozicijom, za ljepsi dojam. Ako je na slici recimo pas, koji se krece ili gleda nekud u stranu (ne prema kameri), slika ce djelovati prirodnije ako ostavite malo vise prostora ispred nego iza njega, da se vidi da tamo kamo on ide/gleda ima necega, iako se to ne vidi na slici. Evo primjera na hellinim slikama iz Klare:

Elsa - prostor ispred nje je "otvoren":



Dina - djeluje kao da nema kamo trcati, prostor je "zatvoren":




Kad slikate peseke koji se mrdaju na sve strane, tesko je vec kod slikanja "sloziti" sliku, ali zato se to kasnije moze lijepo srediti orezivanjem.

__________________


Moderator

Status: Offline
Posts: 529
Date:

nadodao bi još jedan jako jednostavan način smanjivanja slika u programu po imenu Microsoft office picture manager. svi koji imaju microsoft office imaju i to sigurno.
znači otvori se slika u tom (dva puta klik na nju ako je defaultni, kak se već piše, ak nije onda desni klik open with pa izabrati to na listi).
kad se otvori slika u drugom redu predzadnja ikonica je edit picture.
ne edit onaj u gornjem lijevom kutu kraj file nego drugi red predzadnja ikonica. to kliknut pa predzadnje je resize. kliknut resize i odabrat custom widthxheight i potrebno je samo upisati veličinu. 500x500 , 500x375, kak već oćete zatim ok i to je to
jednostavno, a većina ljudi microsoft office wink

imate i opciju crop to je za rezanje slike, ovo kaj Ana priča. odlična stvar wink


__________________


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 50
Date:

Pošto cu uskoro morati stavljati neke slikice ovdje na forum, da vidim znam li ja to napraviti kako treba...

Uspjelo!!!
Ovo je inače Bijeli, strahovito mazni macak moje bake... šta nije sladak?

-- Edited by Gizmo at 03:21, 2007-08-25

Attachments
__________________
MG


Member

Status: Offline
Posts: 7
Date:

samo da probam postaviti sliku, hmmm
img

__________________


Member

Status: Offline
Posts: 7
Date:

htjela sam to malo drugačije izvesti,


__________________


Member

Status: Offline
Posts: 7
Date:

a joj, htjela bi malo veću:( ovako uopće nemožete prepoznati šapu)


__________________


Member

Status: Offline
Posts: 7
Date:

jeeeeeee!!!!juhu!!!! idem odmah postaviti slikicu na topik o sretno udomljenima!!!! i ne jednu staviti ću ih 3!!! juhu!


__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 202
Date:

Hahaha,bravo! Ja sada idem pogledati tvoje slikice. biggrin

__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard